IJsland – Dag 4

Home / IJsland / IJsland – Dag 4

IJsland Dag 4

Na de lange dag die we gisteren hadden gehad leek het ons een goed idee om vandaag iets rustiger aan te doen, we hadden daarom voor vandaag niet veel op de agenda staan.
Ook nodigde de harde wind en de regen niet uit om er op uit te trekken, dus besloten we om lekker rustig aan te doen.

Zo begonnen we de dag zoals elke dag, met een bak Skyr.
Skyr is een soort kwark maar dan anders. Dat het een populair product is blijkt want de winkels staan vol met verschillende smaakjes.

Rond een uur of 2 in de middag begon het minder hard te regenen en in de verte leek het alsof de regenwolken langzaam weg dreven.
Dus besloten we er op uit te gaan. Onze eerste stop was de supermarkt in het nabijgelegen dorp Selfoss om de voorraad Skyr bij te vullen en iets te komen om die avond te eten.
Na de boodschappen gedaan te hebben reden we naar onze eerste stop. Het krater meer Kerið.

Kerið

Kerið is een met water gevulde krater.
Gek genoeg waren we er, zonder het te weten, een aantal keer voorbij gereden. Kerið ligt namelijk langs de route naar de Ringweg en op slechts 10 minuten rijden van ons huisje.

Kerið is ontstaan na de uitbarsting van de vulkaan die er stond.
Door deze uitbarsting was de magmakamer onder de vulkaan leeg en kon hij het gewicht van de kegel erboven niet meer houden waardoor hij inzakte.
Het gevolg is dat er nu een grote indrukwekkende krater in het landschap ligt.
Om een idee te krijgen van de schaal, op de eerste foto zie je rechts boven op de rand van de krater mensen lopen.

Þingvellir

Onze volgende stop was het natuurpark Þingvellir.
Onderweg naar Þingvellir kwamen we bij toeval een stuwdam tegen waar we besloten een kijkje te nemen. Geheel onverwachts was er binnen een klein museum over de geschiedenis van de stuwdam en hoe IJsland uitsluitend energie uit water, wind en geothermische energie opwekt.
Na deze informatieve tussenstop vervolgde we onze weg naar Þingvellir.

Þingvellir is een verzakking van de aarde waardoor er een grote kloof is ontstaan.
De route naar het uitkijkpunt loopt langs de wanden van de kloof, wanneer je hier loopt voel je erg klein.
In het park komen de tektonische platen van Noord Amerika en Europa bij elkaar. Wanneer je verder het park in loopt, wat we niet hebben gedaan, kun je tussen deze twee platen in lopen. Wellicht dat we dit nog gaan doen als we van de week nog tijd over hebben.

Voor wie de omgeving van Þingvellir bekend voor komt maar niet precies weet waarvan, Game of Thrones heeft er opnames gemaakt.
Seizoen 4 aflevering 8, Arya en The Hound zijn op weg naar The Vale en lopen naar de Bloody Gates.

Eenmaal thuis aangekomen was het tijd om te relaxen en te genieten van een stukje IJslands vlees met zelfgemaakte Hamburgers!

Related Posts

Leave a Comment